Tunnista puulattiasi

 

Asiallisesti hiotun ja pintakäsitellyn puulattian huoltoväli on ~15–20v käytöstä riippuen. Perusteelliseen huoltoon kuuluu hionta puupuhtaaksi sekä pintakäsittely. Puhtaaksihionnassa kulunut vanha pintakäsittely sekä puun pintakerros lähtevät pois jolloin lattia vaalenee oleellisesti ja pienet naarmut ja kolhut häviävät. Pinnasta tulee myös huomattavan tasainen oikaisevan hionnan ansiosta. Hionnassa kulutuspinta vähenee keskimäärin vajaa millin verran.

Lautaparketti

 

Lautaparketin tunnistaa pinnan painumisesta kävellessä, jos lattiaa tarkkaillaan valoa vasten. Asennus on "uiva" eli sitä ei ole liimattu alustaan, vaan lukittu pontti sitoo laudat yhteen. Myös koputtaessa ääni on hieman kopiseva. Kulutuspintaa on noin 3mm mikä mahdollistaa puhtaaksihionnan kahteen kertaan.

Mosaiikkiparketti

 

Mosaiikkiparketin tunnistaa helposti. Se koostuu joukosta alustaan liimattuja 8mm paksuja pieniä sauvoja, jotka muodostavat usein "shakki-ruutuja", mutta sitä löytyy myös yhdensuuntaisena. Kulutuspinta asennuksen jälkeen on noin 7mm joten lattian voi hioa moneen kertaan.

Lankkulattia

 

Mäntyisen ja kuusisen lankkulattian tunnistaa usein hieman kuprullaan olevasta päätyprofiilista sekä täyspitkästä laudasta jonka leveys on tyypillisesti 50–150mm. Ominaista on myös toisinaan esiintyvät suuret raot jotka kielivät alkujaan liian märkänä tehdystä asennuksesta. Ainut oikea korjaus on irroittaa laudat ja uudelleenasentaa ne. Tätä kutsutaan kiristykseksi. Lautojen tullessa ulos kiilamaisesta pontistaan pääsevät ne liikkumaan yhä enemmän ylös alas mikä korkkaa mahdolliset kittaukset muutamassa viikossa muodostaen sukkia repiviä veitsen teräviä saumoja. Tämän takia länsinaapurissamme ei lankkulattioita koskaan kitata ja myös meillä olisi hyvä nähdä piirteet jotka tekevät aidon uniikin puulattian erotukseksi vaikkapa laminaatista. Myös lankkulattiassa on kulutuspintaa runsaasti useaan hiontaan.

Massiiviparketti

 

Massiiviparketti on koottu kovien puulajien kalikoista joiden koko on esimerkiksi 470x58x22mm; useinmiten yhdensuuntaisena tai ns. kalanruotokuviona. Kalikat ovat sekä liimatut että naulatut alustaansa kuin myös tiukasti pontatut toisiinsa. Näin voidaan hillitä vuotuista elämistä, vaikka jo tämän kokoluokan yksittäisellä puupalikalla on melkoinen vääntövoima. Tällainen lattia kestää sukupolvelta toiselle.

∴ Aito puulattia kestää asiallisesti hoidettuna vähintäänkin vuosikymmenten -jopa vuosisatojen ajan. Tummuneen ja kuluneen lattian hionta muuttaa huoneen ilmeen jälleen tuoreeksi. Perinteisen mäntylattian saa kertaheitolla eksoottiseksi käsittelemällä sen vaikkapa konjakin, kirsikan tai mahongin värisellä öljyvahalla. Lähtökohtaisesti puulattioille voidaan tehdä tällainen muodonmuutos useita kertoja. Tämä tekee puulattian edulliseksi, monipuoliseksi ja luonnolliseksi vaihtoehdoksi pitkällä aikavälillä. Vaali puulattiaa ja tue kestävää kehitystä!

Työn toteutus

 

Listat

 

Helposti irti lähtevät listat kannattaa irroittaa ja numeroida. Tällöin hionta onnistuu paremmin sekä vältytään naarmuilta listoissa. Listat säilyvät hyvin vaikkapa parvekkeella muutaman päivän ajan. Halutessaan näppärä asiakas tekee irroitus- ja asennustyön itse, mutta teemme sen myös mielellämme asiakkaan puolesta.

Pöly

 

Nykyisillä laiteilla hionnasta syntyvä pöly on melko vähäistä ja verrattavissa huonepölyyn. Lisäksi puupöly lähtee pinnoilta helposti puhaltamalla toisin kuin esimerkiksi tarttuva betonipöly.

Asuminen

 

Lakkaukseen menevällä tyypillisellä asuntokohteella työurakka kestää noin 3 päivää. Ensimmäinen päivä on lähes aina pelkää hiontaa ja lakkaus aloitetaan toisen päivän kuluessa jolloin kolmas päivä on pelkkää lakkausta. Ensimmäisen päivän aikana asunnossa voi hyvin oleskella samanaikaisesti, eikä työskentely vaikuta myöskään yöpymiseen. Toisena päivänä voi oleskella/liikkua sukkasillaan työajan jälkeen; lattia on herkkä likaantumaan tässä vaiheessa. Yöpyminen on yleensä mahdollista lievistä hajuhaitoista huolimatta; nykyiset lakat ovat M1 luokkaa eli ne ovat myrkyttömiä. Kolmantena päivänä yöpyminen on mahdollista mikäli lakka ehtii kuivua riittävästi. Tässä vaiheessa hajuhaitta on kuitenkin voimmakkaimmillaan.

Öljyvahattavalla kohteella työaika on noin 4 päivää, joista kaksi ensimmäistä päivää ovat hiontaa. Näinä kahtena päivänä asuminen on hyvin mahdollista pientä varoivaisuutta noudattaen. Kolmantena ja neljäntenä vuorokautena oleskelu ei ole mahdollista hitaan kuivumisen ja hajuhaitan vuoksi.

Kotitalousvähennys

 

Kannattaa käyttää hyödyksi kotitalousvähennys verotuksessa. Vähennys koskee työn osuutta urakassa. Erittelemme tämän laskulle aina automaattisesti.
Ohje vähennyksen tekemiseen: Kotitalousvähennys

Hoito

 

Kostealla liinalla pyyhkiminen on ensisijainen keino tahroja vastaan. Runsasta veden käyttöä on ehdottomasti vältettävä. Vaikeammissa tapauksissa Kiilto tarjoaa lakatuille lattioille "parkettipesua" –Osmo Color "öljysaippuaa" puhdistukseen öljyvahatuilla pinnoilla. Turhan usein ei kannata koko puulattiaa pesuaineella pestä koska tähän liittyvä runsaampi veden käyttö voi tummentaa lattiaa ajan mittaan. Turvaudu aina ammattilaiseen jollei tahra lähde pois kotikonstein.

Ilmankosteus

 

Ilmankosteuden suhteellinen vaihtelu saa aikaiseksi lattian rakoilun kuivalla talvikaudella. Vastaavasti raot kutistuvat tai menevät umpeen kesäisin kosteuden ollessa ylimmillään. Tämä puun kutistuminen ja turpoaminen asettaa tiettyjä rakenteellisia ja esteettisiä rajoituksia puulattialle. Esimerkiksi talvella tehtävän huollon yhteydessä ei rakoja tule kitata täysin umpeen jotta riittävä turpoamisvara löytyy kesällä. Muutoin on vaarana lattian turha kupruileminen tai jopa 'korkkaaminen' irti alustastaan. Puun elämistä voidaan hillitä pyrkimällä pitämään sisäilman suhteellinen kosteus lähempänä ideaalista tasoa ympäri vuoden. Kesällä tämä toteutuu tehostamalla ilmanvaihtoa sekä aloittamalla lämmityskausi riittävän ajoissa loppukesästä runsaiden sadejaksojen aikana. Talvella sisäilman kuivuessa tarvittavan kosteuden tuottaa ilmankostutin.

Parkettihuolto J. Kakko
Y-tunnus: 2793692-5
Kiskontie 1140 b
25130 Salo
  • Facebook Social Icon